Hoofdklasse A

28 oktober 2018 14:00

28-10-2018 RKZVC 1 – Be Quick 1887 1: 3 – 2 (0 – 2)

RKZVC wint in extremis
Het was een wedstrijd met twee totaal verschillende gezichten. Voor rust bepaalde het technische begaafde Be Quick 1887, dat laatste op de ranglijst staat, het spelbeeld mede omdat RKZVC ongekend slordig speelde en bijna apathisch oogde. Op slag van rust en binnen de minuut na rust had Be Quick 1887 (Haren Groningen) de wedstrijd kunnen / moeten beslissen maar toen die opgelegde kansen werden gemist, rechtte RKZVC de rug en ging op jacht naar de aansluiting.

Zoals gezegd begon RKZVC erg slordig en Be Quick kreeg de eerste kansen via twee kopballen en een schot voorlangs. De eerste Zieuwentse kans kwam in de 18e minuut na een mooie aanval maar de voorzet van Joey Belterman werd net geblokt evenals de rebound door Sjors Storkhorst. In de 30e minuut kwam Be Quick op 0-1 door een benutte penalty van Arnoud Bentum. Tien minuten later had RKZVC eigenlijk gelijk moeten  maken na een mooie aanval via Sjors Storkhorst en Waldo Rhebergen maar Joey Belterman schoot voor een bijna open doel naast. In plaats daarvan kwam een minuut later Be Quick 1887 na een goed uitgespeelde counter op 0-2 waarbij Toufik Faraouni als laatste beheerst afrondde. Nadat Sjors Storkhorst kort voor rust op links bijna op de achterlijn naar binnen soleerde, kon hij niet echt goed meer afronden. Op slag van rust had Be Quick 1887 een opgelegde kans om op dat moment de wedstrijd al te beslissen maar de vrije kopbal ging naast.

Zoals eerder vermeld, had Be Quick 1887 binnen 30 seconden na rust al weer de kans om op 0-3 te komen. Via rechts werd de Zieuwentse verdediging, inclusief keeper Huib Jonkman, zoek gespeeld maar Toufik Faraouni schoot midden voor de open goal tegen de benen van Toby Bokkers. Hoewel het voetballend daarna nog niet geweldig oogde, ging het tempo van RKZVC wel omhoog en zocht het steeds gedrevener de aanval. Een schot van Sjors Storkhorst dat enkele meters naast ging in de 59e minuut was de eerste dreiging. Omdat RKZVC opener ging spelen, waren de counters in het laatste half uur regelmatig dreigend. De eerste daarvan was in de 62e minuut maar Huib Jonkman was op tijd uit zijn doel. Een mooie Zieuwentse aanval in dezelfde minuut op links via Sjors Storkhorst en Joey Belterman leidde tot de aansluitingstreffer. Op 12 meter van goal schoot Waldo Rhebergen geheel vrijstaand hard de 1-2 rechts in de goal. Be Quick 1887 werd terug gedrongen en verdedigde met man en macht maar goede kansen werden het kwartier daarna niet uitgespeeld. Van Harense kant waren er wel enkele protesten bij echt dreigende counters en “vermeende Zieuwentse overtredingen” waarbij de scheidsrechter niet floot. In de 80e minuut was een kopbal voorlangs van Harm Bokkers daarna de eerste Zieuwentse mogelijkheid. RKZVC drukte en de spanning liep op: lukt het nog om er een punt uit te halen? Is dat het geluk van ploegen die bovenin spelen of de pech van ploegen die onderaan staan? RKZVC had bij de gelijkmaker dit keer wel het geluk. Freek Voogel, twee weken geleden nog de pechvogel bij een goede kans tegen Hoogeveen, overkwam het dit keer. Zijn schot van 20 meter werd van richting veranderd en verdween links in de goal voor de 2-2. Aan het extra luide gejuich te horen, gunde iedereen van het Zieuwentse publiek Freek deze goal van harte. De gelijkmaker gaf RKZVC nog extra energie om voor de volle buit te gaan. Een schot van Mart Schutten in de 90e minuut werd voor de doellijn geblokt. Een schot van Joey Belterman in de 91e minuut werd gekraakt. Een kopbal van Michiel Krabbenborg in de 92e minuut ging een meter naast. De vierde poging lukte wel. Een vrije trap van links door Waldo Rhebergen werd bij de 2e paal door Jens Schutten binnen gekopt voor de 3-2 eindstand waardoor Be Quick 1887 met een enorme kater de zeer lange terugreis naar Haren moet maken.

Dat Be Quick 1887 met een enorme kater naar huis gaat, valt goed te begrijpen gezien de enorme kansen op 0-3 net voor rust en direct na rust. RKZVC heeft vandaag echt geluk gehad. Anderzijds kun je ook zeggen dat het aan hen zelf ligt want het niveau wat ze voor rust lieten zien, zijn we de laatste jaren in Zieuwent eigenlijk niet meer gewend (we zijn verwend geworden). Als het dan eens wat minder goed loopt zoals vandaag, valt het des te meer te prijzen dat het team na rust een stuk mentaliteit toont en daarmee toch de drie punten in huis houdt.

De volgende competitiewedstrijd speelt RKZVC zondag 4 november uit om 14.00 tegen Achilles 1894 (Assen)