Hoofdklasse A

23 september 2018 14:00

23-09-2018 Silvolde 1 – RKZVC 1: 1 – 3 (1 – 2)

RKZVC wint in de hoofdklasse de derby van de Achterhoek
Enkele jaren geleden speelde RKZVC veel liever op kunstgras. Onder regenachtige omstandigheden was het de vraag hoe RKZVC zou presteren op het natuurgras van Silvolde. En evenals afgelopen seizoen, toen ook enkele wedstrijden op natuurgras werden gespeeld, ging het ook deze wedstrijd goed. Het verhaal dat RKZVC op kunstgras beter speelt, kan dus de prullenbak in.

De eerste 10 minuten speelde RKZVC gewoon goed en mocht Silvolde blij zijn dat ze op dat moment nog maar één goal tegen hadden. In de 2e minuut schoot Wouter Pillen na een afgeslagen corner rakelings over de kruising. Twee minuten later speelde Mart Schutten aan de linkerkant direct door naar de diepgaande Sjors Storkhorst maar hij schoot vanuit een schuine hoek tegen de verre paal. In de 8e minuut was het wel raak na een te korte terugspeelbal van Silvolde. Sjors Storkhorst was er eerder bij dan de Silvoldse keeper Marco Oolthuis maar schoot (wederom vanuit een schuine hoek) tegen de verre paal waarna Joey Belterman echter de rebound in het lege doel schoot voor de 0-1.

Het veldspel ging tot rust verder behoorlijk gelijk op met veel duels om de bal zonder dat er doelkansen werden uitgespeeld. De eerste dreiging van Silvolde was een indraaiende corner in de 21e minuut die attent door keeper Huib Jonkman werd weggestompt. Daarom was het enigszins verrassend dat de Zieuwentse defensie (normaal kopsterk) in de 27e minuut bij een corner werd verrast. De bal viel in een kluwen van spelers dicht voor goal op de grond waarna Mike van Aken het laatste tikje gaf voor de 1-1. In de 41e minuut viel misschien al wel de beslissende goal. Michiel Krabbenborg stuurde vanaf de eigen zestienmeter Joey Belterman aan de rechterkant de ruimte in. Joey ‘worstelde’ zich knap langs twee verdedigers en vrij voor de Silvoldse keeper tikte hij in de rechter benedenhoek beheerst de 1-2 binnen. Op slag van rust, na een vrije trap, schoot nogmaals Joey Belterman amper een halve meter naast.

Elke ploeg vind het lekker om net voor rust te scoren en op voorsprong te komen. Op dit niveau is dat misschien nog belangrijker omdat ploegen tactischer spelen en ook heel goed in staat zijn om dit tot het eind vol te houden. Recent voorbeeld is de thuiswedstrijd vorige week waarbij Alcides op voorsprong kwam en dit netjes uitspeelde ondanks 70% Zieuwents balbezit en beter veldspel van RKZVC. Bij een achterstand moet de tegenstander komen en geeft meer ruimte weg waardoor de tegenaanvallen gevaarlijker worden. Vanmiddag liet RKZVC na rust zien dat ze dat ook kunnen. Tot de 84e minuut viel er werkelijk aan beide kanten geen enkele kans te noteren. Silvolde kwam er combinerend niet door en probeerde het erg veel met lange ballen. Uit beide kwam niks. Andersom moet ook gezegd worden dat het netjes uitverdedigen en gecontroleerd de aanval zoeken er bij RKZVC ook niet meer in zat. Geen risico was het devies. Daarom was het in de 84e minuut misschien ook geen kunde maar geluk van Silvoldse kant. Een diagonale pass (verdwaalde voorzet) ging langs alles en iedereen, zowel Silvoldse aanvallers als Zieuwentse verdedigers. RKZVC had het geluk dat de bal er via de paal uit stuiterde. De weg getrapte bal werd tegen de middellijn opgevangen en door Silvoldenaar Pim Olthuis  van 45 meter afstand op goal geschoten. Huib Jonkman, enkele meters voor goal staand, kon met veel moeite de bal onder de lat nog net tot corner verwerken. Een fatsoenlijke Zieuwentse aanval had het publiek na rust nauwelijks gezien maar toen die er kwam, was het er ook eentje uit het boekje. Vanuit een drukke rechterkant werd via het middenveld opgebouwd naar het middenveld. Freek Voogel bereikte met een mooie pass Joey Belterman aan de linkerkant waarna diens harde, lage voorzet bij de eerste paal door Sjors Storkhorst attent werd binnen getikt voor de 1-3 eindstand.

De twitter van vorige week kan (bijna) woord op woord worden herhaald: “Voetbal ging vandaag om effectiviteit, goals maken en verdedigen. Dat deed RKZVC (bijna) perfect”. Met drie overwinningen na vier wedstrijden bewijst RKZVC al dat het goed meedraait in de hoofdklasse. De volgende wedstrijd kunnen ze dat helemaal laten zien als DEM uit Beverwijk op bezoek komt dat ook na vier wedstrijden 9 punten heeft uit vier wedstrijden.

De volgende competitiewedstrijd speelt RKZVC zondag 30 september om 14.00 thuis tegen DEM (Beverwijk).