Marco Hartman (penalty)

Hoofdklasse A

14 oktober 2018 14:00

14-10-2018 RKZVC 1 – Hoogeveen 1: 3 – 6 (2 – 1)

In deze topwedstrijd tussen de nummer 2 (RKZVC) en de nummer 1 (Hoogeveen) maakten beide ploegen waar dat ze veel scoren. Voor de bijna 1000 toeschouwers was het dus een erg aantrekkelijke wedstrijd waarbij het kwartje helaas voor RKZVC de verkeerde kant op viel.
Afgezien van enkele schoten die nauwkeurigheid misten, was het eerste kwartier van beide kanten aftastend waarbij RKZVC wel meer spelbepalend was. Na een vrije trap in de 19e minuut enkele meters buiten de zestien viel de 1-0. Wouter Pillen schoot in eerste instantie in de muur maar poeierde de rebound vervolgens strak in de linker bovenhoek. Vijf minuten later kreeg Hoogeveen de eerste opgelegde kans maar de spits schoot van dichtbij naast het open doel. Na enkele Hoogeveense schoten die gepakt werden door keeper Huib Jonkman viel in de 34e minuut de 1-1. Tom Heerkes kreeg achter de Zieuwentse defensie de bal, wipte die vervolgens over Huib Jonkman waarna hij van dichtbij binnen tikte. RKZVC zette weer aan en enkele minuten voor rust passte Joey Belterman van de rechterkant achter de verdediging. Iedereen dacht dat de situatie verder geen gevaar meer opleverde maar Sjors Storkhorst was er als de kippen bij. Met een sliding tikte hij met de punt van de schoen de bal in de rechter benedenhoek voor de 2-1. Na een hard Hoogeveens schot van 16 meter, dat stijlvol door Huib Jonkman werd weg geranseld, volgde de rust.

Voor het publiek goed en wel de thee op had stond het al 2-3. Binnen 30 seconden schoot Sadik Spijodic van 25 meter hard de gelijkmaker in de rechter benedenhoek. Na mistasten in de 49e minuut in het hart van de Zieuwentse defensie (of was het een prima pass?) kon Levon van Dijk vrij door lopen en schoof hij beheerst de 2-3 binnen. Terwijl velen nog zaten te balen van de slechte Zieuwentse start na de rust, zorgde Joey Belterman een minuut later voor hernieuwde Zieuwentse hoop. Na een erg mooie soloactie via de rechterkant en de achterlijn was zijn lage schuiver in het verre zijnet goed voor de 3-3. Afgezien van een bijna-kans voor Hoogeveen in de 56e minuut (de spits stapte op de bal) was RKZVC tot de 73e minuut de betere ploeg. Er kwamen mooie aanvallen en goede (schiet)kansen voor Sjors Storkhorst (2x), Sven Jurjus (geheel vrij voor keeper) en Freek Voogel (2x) waarvan één voor open goal. Gezien de echt goede mogelijkheden had RKZVC in die periode zeker twee, maar mogelijk wel drie goals voor moeten staan. En zoals het dan vaak gaat: als je zelf de kansen niet benut, verdien je ook niet om te winnen. In de 76e minuut schoot Tom Heerkes van 25 meter hard via de binnenkant van linkerpaal de 3-4 binnen. RKZVC ging weer op jacht naar de gelijkmaker maar Hoogeveen anticipeerde goed op de geboden ruimte. Nadat een Hoogeveense counter in de 78e minuut nog werd verprutst, was de counter in de 82e minuut wel perfect en kon Daniël Manning als laatste simpel de 3-5 binnen tikken. Een kopbal van Harm Bokkers in de 87e minuut had te weinig kracht om de Hoogeveense keeper nog te verontrusten. Door een gemakkelijk gegeven penalty in de 88e minuut viel de uitslag tenslotte geflatteerd hoog uit. Marco Hartman schoot de strafschop beheerst binnen voor de 3-6 eindstand.

Jammer dat de nederlaag zo hoog uitviel. Jammer dat de Zieuwentse kansen niet goed werden benut en het verdedigend vandaag te veel ruimte weg gaf. Klasse van het Hoogeveense team om dat zo goed te benutten. Zeker voor de altijd prestatie gedreven trainers en spelers zal het vandaag een teleurstelling zijn omdat deze topwedstrijd verloren is waardoor het wat verder achter loopt op koploper Hoogeveen (bij winst waren ze koploper). Blijft staan dat RKZVC, ondanks de nederlaag van vandaag, een goede start van de competitie heeft gehad en ook vandaag voetballend zeker gelijkwaardig was. Het blijft leuk om deze goede lichting Zieuwentse voetballers te zien spelen en voor het publiek was het vandaag een heerlijke voetbalshow.

De volgende competitiewedstrijd is zondag 21 oktober om 14.00 uit naar MSC/Amslod (Meppel).