Droomdebuut: eerste drie punten in hoofdklasse zijn binnen

21'

Hoofdklasse A

2 september 2018 14:00

2-09-2018 Fortuna Wormerveer 1 - RKZVC 1: 0 – 1 (0 – 1)

Uiteraard zit er voor de 1e competitiewedstrijd van een seizoen een beetje extra spanning op. Zeker als je een klasse hoger gaat spelen, je voor een uitwedstrijd bijna 170 km moet rijden en voor het eerst in de Zieuwentse historie in de hoofdklasse gaat spelen. Mogelijk is het iets gemakkelijker als je dan in Fortuna Wormerveer een tegenstander treft die afgelopen seizoen ook kampioen in de 1e klasse werd en debuteert in de hoofdklasse en je niet direct een ervaren hoofdklasser tegenkomt. RKZVC heeft met de overwinning echter een prima start in de eerste competitiewedstrijd behaald.

Na een aftastend begin van beide kanten kwam in de 9e minuut het eerste gevaar van Zieuwentse kant met een schot van Sjors Storkhorst dat er van afstand in leek te gaan maar net op het dak van het doel belandde. Daarna kreeg Fortuna Wormerveer langzamerhand meer spelaandeel en kansjes. Een schot ging via Wouter Pillen corner en een volgend schot kwam in het zijnet. Gezien het spelbeeld viel in de 21e minuut de 1-0 voor RKZVC onverwacht. Joey Belterman bereikte Mart Schutten die vanaf ruim 20 meter met een lage schuiver in de linker benedenhoek de eerste Zieuwentse goal in de hoofdklasse aantekende. Een minuut later was de volgende kans voor Sjors Storkhorst maar hij schoot in het zijnet. Vervolgens controleerde Fortuna Wormerveer de wedstrijd weer tot aan de rust. Zes minuten voor rust lette Wouter Pillen goed op na een snel genomen vrije trap door het centrum en even later had Wouter mogelijk het geluk wat mee toen hij een voorzet hard over eigen goal tot corner schoot.

Na rust bleef Fortuna Wormerveer aandringen maar kreeg RKZVC met de counters zeker zoveel en ook goede kansen. Jens Schutten schoot direct na rust slechts een metertje naast. Tien minuten later passte Jens mooi op Sjors Storkhorst maar ook zijn schot miste de juiste richting. De Zieuwentse verdediging en het middenveld stonden meestal goed in positie zodat Fortuna Wormerveer het ging proberen met afstandsschoten (bijna geen enkele op doel) en hoge voorzetten. Die leken vaak wel dreigend maar RKZVC heeft een behoorlijk kopsterke verdediging waardoor de aanvallers van Fortuna Wormerveer geen vrije kopkans kregen en - als ze in een duel al konden koppen - niet de juiste richting en snelheid konden meegeven. In de 74e minuut had RKZVC wel geluk. Een vrije trap van Fortuna Wormerveer buiten de hoek van de zestienmeter ging tussen iedereen door en belandde tegen de verre paal waarna de Zieuwentse verdediging met enige moeite de terug stuiterende bal kon wegwerken. In de 78e minuut kreeg Joey Belterman, na een assist van Sjors Storkhorst, de kans om de wedstrijd te beslissen maar de Wormerveerse keeper gooide zich knap  voor zijn lage schuiver. Fortuna Wormerveer bleef aandringen waardoor er bij enkele counters best Zieuwentse mogelijkheden kwamen maar die werden niet efficiënt uitgespeeld. Wel kwamen er nog twee vrije trappen op hooguit 20 meter van de Wormerveerse goal nadat er aan de noodrem werd getrokken maar de vrije trappen misten de juiste richting. In de 90e minuut kreeg Fortuna Wormerveer de laatste kans na een vrije trap die werd doorgekopt. Een Wormerveerse spits kon enkele meters voorbij de 2e paal de voet net niet goed achter de bal krijgen. Na drie minuten extra speeltijd kon er van Zieuwentse kant gejuicht worden met de overwinning in de debuutwedstrijd in de hoofdklasse.

In de voorbereiding verliepen de wedstrijden niet altijd even gemakkelijk. Ook vandaag moest er hard gewerkt worden om de overwinning over de eindstreep te trekken. De eerste punten zijn echter binnen en dat geeft een heel ander gevoel als wanneer je bijvoorbeeld na de eerste drie wedstrijden nog nul of maar één punt hebt. Er zullen best nederlagen komen in uitwedstrijden waardoor de stemming tijdens de terugrit minder is. Vandaag was het voor het Zieuwentse team en het Zieuwentse publiek een lekker gevoel om zo’n afstand naar huis te rijden.

De volgende competitiewedstrijd is zondag 9 september thuis Hollandia (Hoorn) om 14.00 uur.
Een week later - op 15 september - speelt RKZVC op ZATERDAG om 19.30 thuis tegen Alcides (Meppel).