Ryan Luyckx (schot)

Hoofdklasse A

15 september 2018 19:30

09-15-2018 RKZVC 1 – Alcides 1: 0 – 3 (0 – 2)

Het afsluitende twittercitaat na de wedstrijd vatte de essentie goed samen: “Voetbal ging vandaag om effectiviteit, goals maken en verdedigen. Dat deed Alcides perfect. Veel balbezit voor RKZVC was niet genoeg om echt gevaarlijk te worden”. De nederlaag is fors, maar het talrijke publiek kon toch ook wel genieten van goed veldspel van RKZVC.

Joost bedankt
Na het eerbetoon aan de deze zomer overleden Joost Rouwhorst - oud-speler, grensrechter en elftalleider van het eerste - begon RKZVC gedreven aan de wedstrijd met veel druk naar voren. Dit leverde in de eerste tien minuten kansen op voor Joey Belterman (redding keeper) en Waldo Rhebergen (schot geblokt). Afgezien van een afstandsschot recht op keeper Huib Jonkman konden de Meppelaren aanvallend geen vuist maken tot de 25e minuut. Een lage schuiver van Boye Keizer van 20 meter afstand in de linker benedenhoek bezorgde de Meppelaren de 0-1 voorsprong.
RKZVC bleef aandringen met vaak vloeiende aanvallen maar enkele Zieuwentse schoten gingen naast of werden geblokt. Daarna zat er een kwartier lang weer weinig dreiging in de aanvallen van Alcides. Maar in de 41 e minuut was het volgende schot door Frank Fokke van Alcides van 25 meter afstand in de linker bovenhoek wel direct goed voor de 0-2 voorsprong. Een voorzet van Jens Schutten, die richting rechter bovenhoek zeilde, werd door de Meppelse keeper netjes tot corner verwerkt.

Joost foto op shirt

Binnen de minuut na rust besliste Alcides de wedstrijd, mede omdat de verdediging positioneel niet goed stond. Midden door het centrum werd Ryan Luyckx compleet vrij gespeeld en kon simpel de 0-3 binnen schuiven. Het siert RKZVC dat het daarna tot het eind bleef strijden voor een beter resultaat. Alcides werd compleet terug gedrongen en verdedigde veelal met 10 man in en om de zestienmeter. Als er al eens balverlies was, werd de bal vaak binnen vijf seconden weer veroverd. Met vloeiende en snelle aanvallen over beide vleugels kwamen Zieuwentse spelers buitenom door maar met zoveel verdedigers voor de goal is het natuurlijk erg moeilijk om een kansje te krijgen, zeker als de laatste bal dan niet goed is. Evenals voor rust werden schoten geblokt of kon de Meppelse keeper redden. Mogelijkheden waren er voor Waldo Rhebergen (kopballetje en schot), Joey Belterman (schot), Mart Gebbinck (schot) en twee vrije trappen van Joey Belterman (beide over). Hoewel Meppelse counters veelal vroegtijdig in de kiem werden gesmoord, leverden twee van die counters wel behoorlijke kansen op. Na een weggekopte vrije trap in 59e minuut werd de tweede inzet gevaarlijk dicht langs goal geschoten. In de 89e minuut werd een Meppels schot nog iets van richting veranderd maar reageerde Huib Jonkman met een goede reflex en ging de rebound enkele meters naast.

Mogelijkerwijs had RKZVC na rust wel 70 tot 80% balbezit. Het rendement ontbrak om tot doelpunten te komen. Afgelopen jaren gebeurde het ook wel eens andersom dat de tegenstander het betere veldspel had maar RKZVC op voorsprong kwam en de overwinning over de streep trok. Vandaag was het dus andersom maar gezien het niveau van het veldspel is er geen enkele reden om ongerust te worden. Na drie wedstrijden staat RKZVC nog steeds op een gedeelde vierde plaats.

De volgende competitiewedstrijd is zondag 23 september uit naar Silvolde om 14.00.