RKZVC glorieus kampioen door ALLE 10 wedstrijden na de winter te winnen!

22 april 2017 18:00

Wiggers, O.W.B.

RKZVC kampioen 2e klas! volgend jaar 1e klas!
RKZVC 1 kampioen seizoen 2016-201
Onder het oog van 1500 toeschouwers behaalde RKZVC een volledig verdiende overwinning waardoor overtuigend het kampioenschap werd behaald met nog twee wedstrijden te spelen. FC Winterswijk doet nog volop mee in de strijd voor een plaats in de nacompetitie en met zoveel publiek langs de lijn is het dan de vraag hoe het met de spanning bij de spelers zit. Afgezien van de eerste 10 minuten zat dat wel goed. Nadat Sjors Storkhorst al binnen 30 seconden een mooi schot had en 10 seconden later net niet met het hoofd bij de voorzet kon, kreeg Winterswijk met combinatievoetbal meer balbezit. Zoals het gehele voorjaar kon RKZVC 100% vertrouwen op de zeer stabiele verdedigende kwaliteiten van verdediging en middenveld. Alle 10 wedstrijden na de winter werden gewonnen en dat is al uniek. In die 10 wedstrijden kreeg RKZVC slechts 5 goals tegen, waarvan 3 tegen Rood Wit. Dat betekent dat er in de andere 9 wedstrijden slechts 2 tegendoelpunten vielen. Chapeau aan de verdediging! Daarnaast bezit het team ook bijzondere, aanvallende kwaliteiten. Er zijn 6 spelers die 6 of meer goals gescoord hebben, waarbij ze in staat zijn om vanuit het niets te scoren. De eerste drie doelpunten vandaag waren daar typische voorbeelden van. In de 21e minuut werd een verre uittrap van Huib Jonkman door Jens Schutten met het hoofd verlengd tot achter de verdediging. Sjors Storkhorst anticipeerde daar als snelste op en lobde technisch zeer gecontroleerd over de uitlopende Winterswijkse keeper de 1-0 binnen. De enigste halve kans had Winterswijk even daarvoor met een schot van 25 meter dat ruim over ging. De volgende grote kans was in de 39e minuut. Waldo Rhebergen bereikte met een diagonaal pass Jouke Knippenborg op links. Helaas nam Sjors Storkhorst te veel tijd om de perfecte pass aan te nemen en af te ronden. Twee minuten later viel de 2e goal weer onverwacht. Bij een ingooi op de middenlijn draaide Sjors Storkhorst weg en zocht met de bal aan de voet de centrale verdediger van Winterswijk op. Precies op het juiste moment schoof hij de bal naar links door waar de geheel vrijstaande Jouke Knippenborg in alle rust de 2-0 ruststand binnen schoof.

Uiteraard wilde Winterswijk na rust alles in het werk stellen om terug te komen in de wedstrijd maar na vier minuten werd die hoop al in de grond geboord. Op het middenveld werd de bal veroverd en doorgespeeld naar Sjors Storkhorst die door kon lopen. Buiten de kop van de zestienmeter zette hij een één-twee combinatie op met Jens Schutten waarna Sjors van 14 meter afstand direct laag in de rechter benedenhoek de 3-0 binnen schoot. Weer vanuit het niets gescoord. Winterswijk bleef proberen gaatjes te vinden in de Zieuwentse defensie. Dat lukte in de 59e minuut voor de eerste keer na een mooie aanval over rechts maar er was van Winterswijk niemand om de lage voorzet op waarde te schatten zodat die voorlangs ging. In de 65e minuut viel de 4-0 na een perfecte vrije trap van Sven Jurjus aan de linkerkant. Wouter Pillen verlengde de bal met zijn hoofd zodat de bal in de vrije rechterhoek binnen rolde. Vier minuten later kreeg Winterswijk de enigste kans vanuit een schuine hoek na een mooie aanval over links. De bal werd in het zijnet getikt. Daarna geloofden beide ploegen het wel. RKZVC speelde veelal rustig rond zonder echt in te zetten op meer doelpunten. Er was nog een bijna kans voor Jouke Knippenborg (kon net niet met het hoofd bij een voorzet) en een solo van Sjors Storkhorst die hij uiteindelijk in het zijnet van de goal tikte.

Vorig jaar was het kampioenschap in de 3e klas al historisch in de Zieuwentse voetbalgeschiedenis: voor het eerst zou RKZVC in de 2e klas van de KNVB gaan voetballen. Dat een jaar later direct weer het kampioenschap in die 2e klas wordt behaald, kon niemand zich 4 jaar terug, toen RKZVC nog in de 4e klas speelde, een voorstelling van maken! RKZVC heeft de laatste 9 jaar gevoetbald alsof het in een achtbaan zat: 2 degradaties en 5 promoties (zie het verhaal onder)! Bij een achtbaan weet je dat je een keer weer naar beneden gaat maar voorlopig gaan we enorm genieten en feesten van dit fantastische kampioenschap.

De volgende competitiewedstrijd is zondag 07-5-2017 thuis tegen SDOUC.

De achtbaan van RKZVC in de laatste 10 jaar

In 1971 werd RKZVC kampioen in de 1e klas van de toenmalige GVB (huidige 4e klas). Daarna was RKZVC jarenlang een stabiele 4e-klasser tot in 1983 het kampioenschap werd behaald en promotie naar de 3e klas volgde. Hierin verbleef het team tot het in 1989 weer naar de 4e klas degradeerde. 20 jaar was RKZVC daarna bijna een grijze muis in de 4e klas zonder echt gevaar voor degradatie of kans op promotie.

In 2007/08 begon RKZVC aan een geweldige verjonging. Er waren slechts 11 spelers beschikbaar voor de A-jeugd: te weinig om daarmee de competitie in te gaan en ze werden allemaal overgeheveld naar de senioren. Veel van deze talentvolle jeugd, waaronder Michiel Krabbenborg, Jelle Knippenborg en Sjors Storkhorst, maakten toen hun debuut in het eerste elftal. Na de winterstop stonden er soms 7 A-junioren in het veld. Het ontbrak aan ervaring en daarmee begon de achtbaan voor het eerste elftal. In een beslissingswedstrijd werd, ondanks een gigantisch veldoverwicht, na verlenging met 0-0 gelijk gespeeld tegen Terborg en volgde degradatie naar de 5e klas op basis van doelsaldo. Een jaar later (2008/09) werd echter direct met overmacht de titel in de 5e klas gegrepen en kwam men weer in de 4e klas te spelen. Het 1e seizoen werd men 9e en het jaar daarop (20010/11) 3e met deelname aan de nacompetitie. In een bloedstollende finale in Laren moest men tegen Brummen en stond rond de 90e minuut nog met 2-1 achter. In die minuut werd de gelijkmaker gemaakt waarna in de 94e alsnog de overwinning werd binnen gehaald en promotie naar de 3e klas volgde. Het eerste jaar in de 3e klas (2011/12) was weer echt wennen voor de nog zeer jonge ploeg die aan het eind weer nacompetitie moest spelen maar nu voor degradatie. Degradatie naar de 4e klas volgde. Langzamerhand was er echter steeds meer ervaring in het team gekomen en in 2012/13 volgde direct weer het kampioenschap en promotie naar de 3e klas. Na een 2e plek in 2014/15 volgde uitschakeling in de nacompetitie. Het seizoen 2015/216 werd historisch. De spanning bleef tot de laatste wedstrijd in de competitie omdat RKZVC na de winter één punt voorsprong had genomen op Gendringen. Omdat beide ploegen bleven winnen bleef het verschil steeds één punt en moest RKZVC de laatste wedstrijd winnen tegen Varsseveld. De 2-0 overwinning zorgde voor euforie in Zieuwent omdat voor het eerst in de Zieuwentse voetbalgeschiedenis in de 2e klas zou worden gespeeld.

Vooraf was de doelstelling dit jaar het linker rijtje en eventueel een prijs pakken in de vorm van de nacompetitie. De start was beroerd met één punt na drie wedstrijden en de onderste plaats. Daarna volgde de opmars met een 3e plaats bij de winterstop. Na de winter waren de resultaten echter geweldig! Alle 10 wedstrijden werden achter elkaar gewonnen met een een doelsaldo van 34-5. Een meer dan verdiend kampioenschap.