6525DX
NIJMEGEN
tel. 024-3606102

3-4-2022 Orion - RKZVC: 0 – 1 (0 – 0)

Na de winterstop heeft RKZVC een slechte periode gekend met slechts twee punten uit de laatste zes wedstrijden waardoor de degradatiezone erg dichtbij kwam. In sommige (delen van die) wedstrijden was het veldspel ook best redelijk goed te noemen en het geluk zat ook niet altijd mee. In de voorgaande jaren zat men in een positieve flow waarin veel lukte en als je bovenin staat, zit het geluk vaak ook mee. Als je in zo’n negatieve spiraal zit, zoals de laatste tijd, is het erg moeilijk om het zelfvertrouwen te houden en het tij te keren. Vandaag zat het dubbel mee door zelf te winnen en door puntverlies van de concurrenten onderin. Over de gehele wedstrijd had Orion wel wat meer controle over het spel maar RKZVC kreeg de betere kansen.

Het eerste kwart van de wedstrijd was het spel behoorlijk open met meerdere doelpogingen van RKZVC die op zich niet erg gevaarlijk waren. De eerste redelijke kans kreeg Mitchell Jansen in de 8e minuut maar hij kon in vrije situatie net niet goed bij de bal. De beste was in de 22e minuut (op een pass van Joey Belterman) maar een Nijmeegse verdediger op de doellijn had het geluk dat het harde schot van Sjors Storkhorst tegen hem aan kwam. In het tweede kwart van de wedstrijd had Orion de controle over het spel en kreeg het rond de zestienmeter een aantal vrije trappen op kansrijke posities die behoorlijk dreigende situaties voor goal opleverden. Gelukkig kwamen de Nijmeegse spitsen vaak net niet in de goede positie om echt onheil aan te richten. Een kansrijke kopbal ging een halve meter over, een schot van 25 meter ging een meter naast en keeper Tim Penterman stompte een hard schot weg.

In het totaal was het veldspel van beide ploegen na de pauze minder verzorgd met minder rust aan de bal en regelmatig onnodig balverlies aan beide kanten. Het eerste kwartier na rust leverde dan ook weinig doelkansen op. De eerste goede kans was voor Orion in de 61e minuut na een corner die via het lichaam van een Orion-speler een meter naast de kruising ging. Remco van Leeuwen zorgde in de 63e minuut met een schot van 20 meter afstand recht op de Nijmeegse keeper voor de eerste Zieuwentse doelpoging na rust. Een minuut later had Joey Belterman de eerste goal op zijn voeten op een pass van Sjors Storkhorst maar hij schoot in het zijnet. Wederom een minuut later (65e minuut) was het wel raak. Björn Doppen gaf een mooie pass over de Nijmeegse verdediging waar Sjors Storkhorst vanaf de rand van de zestienmeter met een prachtige lob over de keeper de 0-1 aantekende. Met nog een kwart wedstrijd te gaan, zette Orion de aanval in voor de gelijkmaker en dwong RKZVC terug op eigen helft. Dit leverde met veel voorzetten in de zestienmeter dreigende situaties op en behoorlijk wat luchtduels. Soms kostte het de nodige moeite (vaak werd de bal maar lukraak zo ver mogelijk weggetrapt), maar iedere keer konden Zieuwentse veldspelers toch de situatie weer redden en zo nodig pakte keeper Tim Penterman eventueel de bal. En als Orion dan al eens een redelijke schietkans kreeg, zoals in de 78e minuut, dan stond hun vizier niet scherp. In de 85e minuut werd het spel drie kwartier onderbroken door een zware blessure van een Orion-speler na een kopduel, waarbij het wachten was op de ambulance. Besloten werd dat de resterende negen minuten (inclusief extra tijd) toch werd uitgespeeld. Dit leverde Orion nog een kopbal naast goal en een schot over goal op. Van Zieuwentse kant werd een hard schot van Björn Doppen nog geblokt.

Het spelbeeld vandaag was bijna hetzelfde als voorgaande wedstrijden: voor rust was RKZVC behoorlijk gelijkwaardig aan de tegenstander maar na rust kreeg RKZVC gaandeweg steeds meer moeite om de controle te houden. Vandaag viel het kwartje de Zieuwentse kant op en dat leverde na afloop opgetogen spelers en supporters op. De positieve flow zal nog niet geheel terug zijn maar het vertrouwen, dat er nog steeds mogelijkheden voor RKZVC zijn, zal groter zijn geworden.

Woensdag 6 april speelt RKZVC thuis om 20.00 thuis tegen koploper Baronie (Breda).
Zondag 10 april speelt RKZVC thuis om 14.00 thuis tegen AWC (Wijchen).