19 januari 2020 14:00

Accommodatie

Onbekend

19-1-2020 RKZVC 1 – Unitas 1: 0 – 3 (0 – 1)

Op voorhand viel te verwachten dat het tegen koploper Unitas een moeilijke wedstrijd zou worden. In de praktijk bleek dat ook. Bij balbezit van RKZVC zetten ze snel druk en daarnaast bepaalde Unitas grotendeels het spelbeeld door hun snelle en korte combinaties. Mogelijk werden ze hierbij ook iets geholpen door de meer verdedigende tactiek van Zieuwentse kant: lange tijd leek het dat RKZVC voetbalde om niet te verliezen. De hoop is dan dat het lang 0-0 blijft en met een counter kunt verrassen of in het laatste half uur, als het nog steeds gelijk staat, nog wat kansen krijgt. Vandaag dus niet.

Na het inleidende eerste kwartier kreeg Unitas voor rust al vijf behoorlijk goede kansen. Bij de eerste na 16 minuten trapte Sjors Storkhorst een lage vrije trap op de doellijn weg. Enkele minuten later ging een Gorkums schot voorlangs en daarna blokte keeper Tim Penterman een schot met de benen. De enigste kans voor RKZVC voor rust, een hard schot van Twan Gebbinck in de 28e minuut, werd geblokt. Zes minuten voor rust wederom een redding van Tim Penterman waarna de rebound via de kruising weer het veld in stuiterde. In de 43e minuut was dan eindelijk wel raak na een foute pass in de opbouw. Jay-Jay Meierdress kon op links vrij door lopen en schoof beheerst de 0-1 ruststand binnen in de verre hoek.

Na rust bleef het spelbeeld grotendeels gelijk met Unitas dat op zoek bleef gaan naar de beslissende goal(s). Zij vonden vaak gemakkelijk de vrije man en de Zieuwentse spelers moesten veel meters maken om de ruimtes dicht te lopen. Een Gorkumse voorzet was een fractie te hoog zodat de kopbal over ging en een lobje ging naast. Na een lange aanval viel in de 62e minuut met de 0-2 van dichtbij door Daniel Alexander Walu eigenlijk al de “Vorentscheidung”. Na enkele wissels aan Zieuwentse kant leek RKZVC toch iets meer de aanval te zoeken. Een eerste teken daarvan was een hard schot van Joey Belterman dat geblokt werd. Vaak miste de laatste pass echter ook de nauwkeurigheid om Unitas echt in gevaar te brengen. Ook kwam er door de wat meer aanvallende intenties van RKZVC meer ruimte voor snelle counters van Unitas. In de 83e minuut profiteerde Unitas daarvan na een lange bal die iets van richting werd veranderd. Yevghenny Marcelli kon vrij door lopen en schoof beheerst de 0-3 binnen. Een minuut later viel ook bijna de vierde tegengoal maar een Gorkumse spits tikte de voorzet in vrije positie naast. Twee minuten voor tijd had Sven Jurjus nog bijna voor de eretreffer gezorgd maar zijn mooie schot werd door de Gorkumse keeper met moeite uit de rechter benedenhoek getikt.

Natuurlijk is dit een terechte nederlaag tegen de koploper. Voor de winter verraste RKZVC enkele keren hoog geklasseerde tegenstanders maar vandaag zag het daar geen moment naar uit. En komende zondag volgt de volgende zware wedstrijd: uit naar Juliana ’31 dat momenteel 2e staat. Natuurlijk kun je de vorm van RKZVC niet beoordelen op de zware tegenstanders van vandaag en komende week. Daarna komen er weer wedstrijden waar RKZVC kan bewijzen dat ze in de hoofdklasse mee kunnen komen.

Zondag 26 januari speelt RKZVC om 14.00 uit tegen Juliana ‘31 (Malden).