Tim Bader (schot)

Hoofdklasse B

14 september 2019 19:00

14-9-2019 RKZVC 1 – Longa ‘30 1: 0 – 2 (0 – 0)

Met 2500 toeschouwers rond het veld was het uiteraard een uiterst sfeervolle strijd in dé derby van het oosten in de hoofdklasse B. In het veld was het heel wat rustiger met enigszins behoudend voetbal van beide kanten. Over de gehele wedstrijd gezien leek het veldspel van Zieuwentse kant wel op de wedstrijd van vorige week tegen Moerse Boys. Een sterke eerste twintig minuten van RKZVC waarna de Zieuwentsen de grip op het spel verloren.

De eerste dreiging kwam via Waldo Rhebergen maar er kwam geen echte kans uit. Twee minuten later ging een vrije schietkans van Joey Belterman recht op de vuisten van de Lichtenvoordse keeper. Met het kwartier had Sven Jurjus pech: op aangeven van Joey Belterman schoot hij snoeihard tegen de linkerpaal. Daarna kreeg Longa ’30 steeds meer controle over het spel. Een eerste mogelijkheid was een vrije schietkans voorbij de 2e paal (ineens uit de lucht), maar de bal werd slechts geschampt. In de 35e minuut volgde een schot recht op keeper Tim Penterman en op slag van rust kon Tim een kopbal vrij gemakkelijk pakken.

Direct na rust waren er twee kleine kansjes voor Sjors Storkhorst die geen echte dreiging opleverden. Nadat in de 52e minuut een gevaarlijke Lichtenvoordse voorzet nog kon worden gered, beloonde Longa ’30 zichzelf in de 56e minuut voor het betere veldspel met de 0-1 voorsprong. Van 20 meter afstand schoot Rick Bosma de bal perfect in de linker bovenhoek. Longa ’30 bleef het veldspel controleren en dat leverde enkele minuten later een redelijk vrije kopkans op die ruim over ging. Halverwege de 2e helft kreeg RKZVC langzamerhand toch weer meer controle op het spel en kon het wat meer druk zetten. Hoewel het spel meer op en neer golfde, was de passing van RKZVC vaak te onnauwkeurigheid waardoor Longa ’30 geregeld gemakkelijk kon overschakelen met een counter. In de 71e minuut moest de Lichtenvoordse keeper nog wel een laag schot van Jens Schutten pareren en even later kon Jens net niet bij een mooie voorzet komen maar RKZVC was niet bij machte om echt goede kansen uit te spelen. In de 79e minuut moest Tim Penterman na een mooie solo van Lichtenvoordse kant de bal uit de linker bovenhoek tikken, Drie minuten later was hij echter kansloos na een snelle aanval over rechts De voorzet van de achterlijn werd terug gelegd en Tim Bader zette met een beheerste schuiver de 0-2 op het scorebord. De wedstrijd was beslist. Vijf minuten voor het eind kreeg Waldo Rhebergen nog een rode kaart die verder geen invloed meer had op het wedstrijdverloop. Tim Penterman tikte nog wel een afstandsschot netjes over de lat, Jens Schutten kon nog een keer koppen (zonder gevaar) maar Longa ’30 won voor het eerst in 45 jaar terecht de derby van RKZVC.

Twee jaar geleden was het in Zieuwent een spektakel maar dat was een uitzondering. Vaak zijn derby’s qua voetbal niet zo best en vandaag speelde Longa ’30 gewoon beter dan RKZVC. Volgende week volgt de volgende derby tegen Silvolde. Omdat spelers en publiek elkaar minder goed kennen, zit daar wel iets minder lading op. RKZVC zal echter wel beter moeten spelen om mee te blijven doen.

Zaterdag 21 september speelt RKZVC om 19.00 uit tegen Silvolde.