Longa '30 - RKZVC 1 - RKZVC

Longa '30 - RKZVC 1

Longa '30

0 - 1

RKZVC 1

62'

Competitie

Mannen, 1, 1e klasse E

Datum

5 mei 2018 18:00

Accommodatie

Onbekend

05-05-2018 Longa ´30 1 - RKZVC 1: 0 – 1 (0 – 0)

Woord vooraf: dit verslag is gemaakt en getwitterd door de KNVB (gebeurt hoogst zelden dat de KNVB dat doet). Het belicht van alle kanten de wedstrijd en wat er omheen allemaal speelde. Het is zo compleet dat er van RKZVC-kant weinig aan toe te voegen is.

Tractoren, slingers en lange ballen  Bij Derby van het Oosten Willem Korenromp

 Het is een derby die zes jaar geleden voor onmogelijk werd gehouden: Longa’30 tegen RKZVC. De thuisploeg speelde destijds in de Hoofdklasse, terwijl de bezoekers uitkwamen in de vierde klasse van het zondagvoetbal. Zaterdag stonden beide teams voor de tweede keer dit seizoen tegenover elkaar in de eerste klasse. Voor ruim 4.000 toeschouwers trok RKZVC – net als tijdens de eerste editie – aan het langste eind.

Een uur voor de aftrap klinkt er een zwaar gebrom door de straten van Lichtenvoorde. Een lange sliert tractoren baant zich een weg door het dorp. Allemaal zijn ze afkomstig uit Zieuwent, de thuishaven van RKZVC. Nieuwsgierig komen de Lichtevoordenaren uit hun huizen gelopen.

Met mobiele telefoons wordt het beeld vastgelegd. Welkom in de Achterhoek, waar Longa’30 en RKZVC zich opmaken voor wat wordt aangekondigd als de 'Derby van het Oosten'. Waar de Bollenstreek de derby Quick Boys – Katwijk heeft en Spakenburg de tweestrijd met IJsselmeervogels, is dit een wedstrijd die in het oosten van het land al maanden leeft.

trekker

Een groot deel van de fans uit Zieuwent kwam per tractor naar de wedstrijd.

Niet gek, want de derby stond eigenlijk voor begin maart op het programma. Door het winterse weer ging er toen een streep door de wedstrijd. Hoe anders zijn de omstandigheden deze zaterdagmiddag. Een fijn lentezonnetje zorgt voor een zomers gevoel in de Achterhoek. Geen mannen met handschoenen of vrouwen met ijsmutsen, maar zonnebrillen, korte broeken en zomerjurkjes. Het publiek is massaal naar het sportpark van Longa’30 gekomen om de derby te bezoeken

Nieuwjaarsreceptie
Nadat de ronkende motoren van de tractoren tot stilstand zijn gekomen, verzamelen de supporters zich rond het veld. Het publiek staat op sommige plekken wel vier rijen dik langs de lijn. 'Iedereen die hier vandaag is gekomen houdt van voetbal óf van tractoren', klinkt het gekscherend langs de lijn.

Longa-voorzitter Marcel Eekelder legt uit dat hij de aanstichter is van het tractorgeweld. "Op de kampioensreceptie van RKZVC heb ik vorig seizoen gezegd dat deze wedstrijd nooit op zaterdag gespeeld kon worden, omdat de boeren uit Zieuwent dan moesten werken. Die uitspraak heeft RKZVC-voorzitter Johnny Cuppers vervolgens gebruikt in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij riep de leden van RKZVC op voor deze wedstrijd op de tractor naar Lichtenvoorde te komen."

Tafereel
Er wordt massaal gehoor aan gegeven. Het aantal tractoren dat naar Lichtenvoorde afreist, wordt geschat tussen de vijftig en honderd. Het bijzondere tafereel geeft de derby extra cachet. Zoals het affiche deze zaterdag toch al bijzonder is, vanwege de stand op de ranglijst. Het kleine RKZVC (350 leden) voert na achtereenvolgende kampioenschappen in de derde en tweede klasse ook in de eerste klasse de ranglijst aan.

Longa (1.100 leden) volgt, met een achterstand van maar één punt. "De belangen zijn groot", weet Eekelder. "Wij strijden bovendien nog voor de tweede periode. Maar ik teken vandaag voor een gelijkspel. Dat houdt de spanning er in de competitie mooi in."

Gezonde spanning
Dat de belangen groot zijn, is ook op het sportpark te merken. Naast de geur van bier en vertrapt gras, hangt er vooral gezonde spanning in de lucht. De  supporterskernen van beide verenigingen hebben er na de verschillende plaagstootjes over en weer zin in. Dan is het moment daar. De spelers komen het veld op. Zoals het bij een derby hoort, worden de lokale helden onthaald met een ware sfeeractie. Slingers in Longa-kleuren worden op het veld gegooid. Het is het laatste zichtbare beeld, voordat het veld door de afgestoken rookpotten vol groene en oranje rook komt te staan.

Als de rookwolken zijn opgetrokken, worden de silhouetten van de spelers zichtbaar. Jongens met Achterhoekse namen als Berendsen, Klein Goldewijk, Belterman en Krabbenborg verschijnen aan de aftrap. De wedstrijd zelf heeft voor rust weinig om het lijf. De ene na de andere lange bal wordt verzonden. Na rust is het niet veel beter, maar komt de derby wel meer los door de kansen die ontstaan. Een vrouw laat zich een zenuwachtig ‘Oh, oh, oh’ ontvallen als RKZVC-doelman Huib Jonkman ver uit zijn doel komt rennen en maar net voor een toesnellende Longa-aanvaller de bal weg kan koppen.

Voorsprong
Even later gilt dezelfde vrouw van vreugde als Sjors Storkhorst – de goalgetter van RKZVC – zijn ploeg naar een 1-0 voorsprong kopt na een afgemeten voorzet vanaf de rechterflank door Jens Schutten. Het groene deel van het sportpark ontploft van blijdschap. Vanaf de speciaal voor dit duel opgebouwde tribune wordt gezang ingezet.

Het thuispubliek is even stil, maar veert enige tijd later op als een kopbal van Freek Heinsbroek uiteenspat op de lat. Vanaf de zijlijn volgt Longa-voorzitter Eekelder de laatste minuten vol spanning. "Het is gebeurd", klinkt het vlak voor het einde van de wedstrijd teleurgesteld. Dat wordt bevestigd door scheidsrechter Klunder, die even voor achten voor de laatste keer op zijn fluitje blaast.

wedstrijdbeeld

RKZVC liep door de overwinning uit op Longa'30.

Door dolle heen
De spelers van RKZVC zijn door het dolle heen na de overwinning. De enige die zijn hoofd koel lijkt te houden is matchwinner Storkhorst. "Dit leek helemaal nergens op", is hij realistisch na afloop. "Ja, natuurlijk, qua sfeer was het geweldig. Dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet, maar voetballend hield het niet over. Veel te vaak speelden we de lange bal. Zelf speelde ik ook niet goed, maar gelukkig stond ik bij dat doelpunt op de juiste plek, zoals wel vaker dit seizoen."

Een stukje verderop is er de teleurstelling bij Longa-aanvoerder Simon Klein Goldewijk. "Deze wedstrijd leefde ontzettend. Dan is het zuur om te verliezen. Dat was vandaag niet nodig." Of hij heeft genoten van de entourage tijdens de ‘Derby van het Oosten’? "Pfoe… Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Nu overheerst vooral de teleurstelling. Als ik hier later op terugkijk, misschien kan ik er dan wel van genieten."

Verschil
Genieten doet Storkhorst wel, want door de overwinning van zijn ploeg loopt RKZVC uit op Longa’30. Het verschil bedraagt vier punten, met nog drie wedstrijden te spelen. De hoofdklasse lonkt voor de ploeg uit Zieuwent, die op weg lijkt naar het derde kampioenschap op rij. "Ongelooflijk, welke voetballer kan dat navertellen?”, zegt Storkhorst. "En we doen het veelal met jongens uit Zieuwent. We hebben op dit moment een hele goede lichting. Daar plukken we de vruchten van. Mede daardoor mogen we wedstrijden als deze spelen. Wij weten echter ook dat deze derby niet blijvend is. Voor nu zijn we Longa voorbij, maar we blijven het kleine broertje. Er komt een tijd dat zij weer boven ons zullen staan."

Niemand die zich daar deze zaterdag echter mee bezig houdt. RZKVC viert feest en mag zich voor even de beste van de gemeente Oost-Gelre noemen. Dat wordt gevierd in Lichtenvoorde, waarna de lange stoet tractoren weer rechtsomkeert maakt richting Zieuwent. 

De volgende competitiewedstrijd is zondag 13 mei uit naar Rohda Raalte om 14.00 uur.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!