ZIEUWENT
tel. 0544-351607

15-10-2022 RKZVC – Longa ‘30: 0 - 1 (0 - 1)

Een kleine 2000 toeschouwers bekeken op deze mooie zaterdagavond de gemeentelijke derby. Rondom was het bezet met publiek. Dat geeft nog steeds een prachtige sfeer en blijft een hoogtepunt in elk seizoen dat deze derby wordt gespeeld. Op voorhand was Longa ’30 de favoriet omdat zij een goede seizoenstart hadden en RKZVC onderaan stond. Maar in een derby weet je het maar nooit.

RKZVC_-_Longa_30_15-10-2022.jpgWas het de kracht van Longa ’30 of de tactiek van RKZVC? RKZVC wilde voor rust compact spelen en Longa ’30 opvangen maar in de praktijk werd RKZVC voor rust ver terug gedrongen en kwam het maar zelden tot een goede counter. Het was eenrichtingsverkeer. De Lichtenvoordse keeper had bijna een snipperavond kunnen nemen. Longa ’30 kwam met veel voorzetten voor de Zieuwentse goal en het regende corners. Daarbij ging het een aantal keren maar net goed omdat de Zieuwentse verdedigers de bal weg konden koppen of omdat de Lichtenvoordse aanvallers de bal slechts schampten met het hoofd. In het eerste half uur waren er twee Lichtenvoordse schoten naast goal en redde keeper Joël Paijers een keer met de voet. Er hoeft echter maar één bal één keer verkeerd te vallen met zoveel spelers voor goal en dat gebeurde dus in de 37e minuut. Een doorgeschoten corner werd weer voor goal gebracht en van dichtbij kon Thomas Kerperien eenvoudig de 0-1 binnen schieten. Gezien het spelbeeld bleef de ‘schade’ daarmee tot rust beperkt.

Na rust was het spelbeeld meer in evenwicht. RKZVC kwam meer in de duels om de bal en joeg de Longa-spelers wat meer op. Het spel werd opener en daardoor aantrekkelijker om te zien, mede dus omdat er meer strijd om de bal was. Twee minuten na rust miste iedereen de vrije trap van Joey Belterman die daarna maar net voorlangs zeilde. Longa kreeg wat meer ruimte voorin door de aanvallender intenties van RKZVC en dus ook meer kansen dan voor rust. Zo waren er in de 54e minuut twee moeizame reddingen op Lichtenvoordse kansen en had RKZVC in de 64e minuut bijna letterlijk een engeltje op de lat zitten. Binnen 10 seconden kopte Longa ’30 twee maal op de lat en ging de derde poging een halve meter langs de kruising. Weer tien minuten later kwam een Longa-speler onverwacht vrij door achter de Zieuwentse verdediging maar zijn poging om over Joël Paijers te lobben ging hoog over doel. Afgezien van een schot kreeg Longa ’30 daarna geen echte doelkans meer. Omdat het echter nog steeds maar 0-1 was, bleef de spanning en drong RKZVC het laatste kwartier nog meer aan. In blessuretijd leverde dat ook nog bijna resultaat op. Eerst werd een schot van Sven Jurjus nog geblokt. In de allerlaatste minuut was de beste kans nog voor Bart te Focht. Zijn diagonale kopbal ging echter net langs de rechter kruising.

Op de overwinning van Longa ’30 valt niks af te dingen. Wat RKZVC betreft, resteert er (samenvattend) een dubbel gevoel in twee opzichten. Ten eerste: voor rust was RKZVC aanvallend en in de opbouw machteloos terwijl het verdedigend niet al te veel weg gaf. Na rust toonde RKZVC meer initiatief zonder echt goede kansen te creëren maar was het verdedigend kwetsbaarder. Ten tweede: uiteraard wil je liever geen tegendoelpunt hebben en risicoloos voetballen (zoals er voor rust is gespeeld) en speel je voor het resultaat, maar als publiek geniet je daar niet van. Anderzijds wil je dus als toeschouwer aantrekkelijk voetbal zien met meer aanvallend voetbal (zoals na rust). De keuze tussen beide is lastig maar trainers kiezen waarschijnlijk voor het resultaat en momenteel lijkt verdedigend voetbal daar de meeste kans op te geven. De volgende competitiewedstrijd is over twee weken. In de tussentijd speelt RKZVC twee wedstrijden waarbij trainer Arjen Nijman iets meer kan experimenteren met opstellingen en tactieken. Beide wedstrijden wil je natuurlijk wel winnen maar dit experimenteren zal waarschijnlijk toch gebruikt worden om daarna in de competitie beter te draaien.

DONDERDAG 20 oktober speelt RKZVC thuis om 20.15 tegen HSC ’21 (zaterdagelftal, beker).
DINSDAG 25 oktober speelt RKZVC thuis om 20.15 tegen Grol voor de Achterhoekcup.